Jeg er arbejdsgiver i en hjælperordning, og jeg har netop fået mit første job efter afslutning af min uddannelse. Udover mine ansatte handicaphjælpere i min hjælperordning efter Lov om social service har jeg nu i forbindelse med arbejdet brug for hjælp til mine arbejdsopgaver på grund af mit handicap. Min nye arbejdsplads har igangsat arbejdet med at ansætte en personlig assistent, der skal hjælpe mig med praktiske opgaver, jeg ikke selv kan udføre i forhold til arbejdsopgaverne.
Jeg er fuldt ud bekendt med lovgivning og retningslinjerne for min hjælperordning, men jeg er mere usikker på, hvad en personlig assistent indebærer.
Svar: Jobcenteret kan bevilge personlig assistance til ledige, lønmodtagere og selvstændige erhvervsdrivende, der på grund af en varig og betydelig fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse har behov for særlig personlig bistand for at kunne varetage deres job.
Den personlige assistent må hjælpe med opgaver, der kompenserer for personens funktionsnedsættelse i forbindelse med varetagelse af et arbejde. Det kan fx være praktiske arbejdsfunktioner. De faglige og indholdsmæssige jobfunktioner skal personen med handicap selv kunne udføre. Der vil typisk være tale om praktisk bistand, fx tunge løft, sekretærbistand eller tolkebistand (tegnsprogstolkning m.v.).
Når det gælder psykisk funktionsnedsættelse, vil behovet for kompensation ofte være:
• Hjælp til at strukturere og planlægge arbejdsopgaver
• Gentagen og fortsat instruktion og kontrol af arbejdsopgaver
• Hjælp til at huske og hjælp til koncentration
• Hjælp til at skabe overblik, sammenhæng og forudsigelighed
• Hjælp til at skabe, forstå og bevare sociale relationer på arbejdspladsen
• Støttende samtaler.
Din arbejdsplads kan ansætte en personlig assistent, der hjælper dig med praktiske opgaver, som du ikke selv kan udføre
Det er vigtigt, at både du og din arbejdsgiver er særligt opmærksom på, at en personlig assistent bevilliget efter Lov om kompensation til handicappede i erhverv m.v. ikke må ikke overtage arbejdsfunktioner og derved virke som vikar eller almindelig hjælper fx efter Lov om social service.
Hvis en borger har en ansat handicaphjælper efter Lov om social service, der samtidig bliver ansat på borgerens arbejdsplads for at udføre hjælp, der bevilges efter kompensationsloven, er det vigtigt, at man sikrer sig, at der er en helt klar opdeling af, hvilke opgaver, der udføres som handicaphjælper i borgerens hjælperordning, hvor borgeren er arbejdsgiver og har ansvar derefter, og hvilke der udføres som personlig assistent. Det er blandt andet vigtigt i forhold til arbejdsskadesikringsloven. Den personlige assistent er nemlig ikke ansat hos borgeren, men har i stedet et ansættelsesforhold i virksomheden, hvor borgeren er ansat.
Reglerne vedrørende personlig assistent er ikke inden for BPA-arbejdsgivers rådgivningsområde. Hvis du har brug for information og vejledning omkring reglerne for en personlig assistent, kan du læse mere hos Specialfunktionen Job & Handicap på Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekrutterings hjemmeside, der understøtter beskæftigelsesindsatsen for at fastholde og indsluse flere personer med handicap på arbejdsmarkedet.