Mine hjælpere har 2-3 nattevagter om ugen, hvilket fungerer godt både for dem og mig. Nu er én af hjælperne blevet gravid, og jeg vil høre om der gælder særlige regler for gravide i forhold til natarbejde?
Svar:
Ja, der gælder særlige regler for gravide med natarbejde, jf. Bekendtgørelse om arbejdets udførelse.
Arbejdsgiveren skal sikre, at gravides natarbejde planlægges og tilrettelægges, så det ikke udgør en risiko for den gravides sikkerhed eller sundhed. Det indebærer, at arbejdsgiveren skal tage højde for, at gravide medarbejdere kan have behov for at få ændret arbejdstiden. Det kan være fx i form af kortere vagter, begrænsning af natarbejde eller fritagelse fra natarbejde. Ved arbejde om natten forstås fast natarbejde, skifteholdsarbejde og skiftende arbejdstider med nattevagter o.l.
Pr. 1. oktober 2024 kom der nye regler, der sikrer, at gravide maksimalt arbejder én nattevagt om ugen. Der blev indført et nyt stk. 7 med teksten: ”Arbejdsgiveren skal, uanset stk. 5, hurtigst muligt og senest 14 dage efter, at denne er underrettet om eller på anden måde blevet bekendt med, at en ansat er gravid, sikre, at arbejdet tilrettelægges således, at den gravide ansatte højst udfører natarbejde én gang om ugen.” Med indføjelsen af denne bestemmelse blev natarbejde ud over en nattevagt om ugen omfattet af Barselslovens § 6, stk. 2, nr. 2 og der er således adgang til refusion jf. Barselslovens § 20, hvis ikke der kan findes alternative arbejdstider til den gravide. Det er arbejdsgivers ansvar at sikre, at arbejdet planlægges i overensstemmelse med reglerne.
Reglerne skal ses i forlængelse af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljøs anbefaling om, at gravide maksimalt bør have én ugentlig nattevagt. Anbefalingen har afsæt i forskning, der viser, at gravide med mere end én nattevagt om ugen har øget risiko for ufrivillig abort og andre graviditetskomplikationer.