Hvad må jeg spørge hjælperen om ved sygemelding? Jeg ved, at en arbejdsgiver ikke har ret til at vide, hvad en medarbejder fejler, men hvis en medarbejder er blevet smittet med COVID-19, er det vel vigtigt, at jeg får det oplyst?
Svar: Det er korrekt, at en medarbejder ikke har pligt til selv at fortælle – og arbejdsgiveren som udgangspunkt ikke ret til at få oplyst – hvad en medarbejder fejler.
Arbejdsgiver kan dog anmode om helbredsoplysninger for at få oplyst, om en ansat lider af en sygdom eller har symptomer på sygdom, når sygdommen vil have væsentlig betydning for medarbejderens arbejdsdygtighed ved det pågældende arbejde.
Udbruddet af COVID-19 er en særlig situation, og en arbejdsgiver kan rådgive den ansatte om, at visse symptomer kan være tegn på COVID-19. Beskæftigelsesministeriet har vurderet, at dette er tilfældet i forhold til lønmodtagere, der arbejder med personer, som er særligt udsatte, hvis de smittes. Dette gælder eksempelvis sundhedspersonel og lønmodtagere i ældreplejen.
For at forebygge og håndtere smitte af COVID-19 på arbejdspladsen vil det være relevant for arbejdsgiver at vide, om medarbejdere, der udviser symptomer, er syg med COVID-19. Endvidere kan det have betydning for arbejdsgivers adgang til sygedagpengerefusion, da der er vedtaget en midlertidig lovændring vedrørende udvidet ret for arbejdsgiver til refusion af sygedagpenge som følge af COVID-19. Denne ændring medfører, at en arbejdsgiver, der udbetaler løn fx til en medarbejder sygemeldt med COVID-19, har ret til at få refusion fra kommunen allerede fra 1. fraværsdag (og ikke først efter 30 dage). Der er således ikke den sædvanlige arbejdsgiverperiode, hvis lønmodtagerens fravær skyldes smitte med COVID-19 eller karantæne som følge af COVID-19.
I det omfang oplysningerne er nødvendige for at varetage arbejdsgiverinteresser efter sygedagpengeloven, vil der formodentlig kunne spørges til, om medarbejdere lider af COVID-19 eller har symptomer på COVID-19. Herudover vil det bero på en konkret vurdering i relation til det pågældende arbejde. Oplysningerne skal angå hidtidig eller aktuel sygdom eller symptomer på sygdom og sygdommen skal have væsentlig betydning for arbejdsdygtigheden, for at arbejdsgiver kan spørge hertil.