Jeg har netop ansat en ny hjælper, og hun vil meget gerne afholde 1 uges ferie. Hun har dog ikke optjent nok ferie til at holde 5 dage, så hun spørger nu, om hun kan få forskudsferie. Har en medarbejder krav på forskudsferie eller er det noget som hun kan aftale sig til?
Svar:
Med samtidighedsferie kan en medarbejder holde ferie i samme takt, som den bliver opsparet. Der kan dog være situationer, hvor fx en nyansat, ikke har opsparet feriedage nok til at holde en ønsket ferie. En arbejdsgiver kan efter reglerne i ferieloven give feriedage på forskud, men forskudsferie er ikke noget, en medarbejder kan kræve at få. Det er blot en mulighed ved samtidighedsferie, hvis både medarbejderen og arbejdsgiver er enige om det.
Du skal være opmærksom på, at det er en betingelse, at ferien kan optjenes inden for samme ferieår. Reglerne i ferieloven giver nemlig ikke mulighed for, at medarbejderen i ét ferieår holder betalt ferie, som først optjenes i et efterfølgende ferieår. En nyansat lønmodtager, som ansættes den 1. juli, kan fx ikke holde 3 ugers betalt hovedferie i august og herved lade den ferie, som ikke kan optjenes i indeværende ferieår, fragå i den betalte ferie, som optjenes i det efterfølgende ferieår som starter den 1. september. Medarbejderen vil i den situation være nødt til at holde den del af ferien, der ikke kan optjenes inden for ferieåret for egen regning. Derfor er det vigtigt, man ikke giver en medarbejder for meget forskudsferie, da der skal være tid nok til at afdrage i indeværende ferieår.
Hvis man overvejer at lave en aftale om forskudsferie med en medarbejder, er det vigtigt, at man får lavet en skriftlig aftale om vilkårene. I aftalen bør arbejdsgiver sikre sig, at det er aftalt, at feriesaldo må gå i minus og først komme i plus igen, når medarbejderen har opsparet nok ferie til at udligne saldoen. Derudover skal en arbejdsgiver sikre sig, at medarbejderen er oplyst om, at arbejdsgiver må modregne i medarbejderens løn, hvis han eller hun fratræder sin stilling med minus på feriesaldoen.
Hvis en lønmodtager har holdt ferie på forskud og fratræder, inden ferien er optjent, kan arbejdsgiveren modregne med værdien af den afholdte, men ikke optjente ferie i lønmodtagerens udestående krav på løn og feriebetaling, jf. ferielovens § 7, stk. 1, 2. pkt. Værdien af den afholdte ferie skal ses i forhold til den betaling, som lønmodtageren konkret har modtaget under afholdelsen af ferien. Har lønmodtageren ved fratræden endnu ikke optjent den afholdte ferie fuldt ud, vil arbejdsgiveren kunne fratrække et beløb svarende til den udbetalte løn under ferie og eventuelt ferietillæg eller den udbetalte feriegodtgørelse for de afholdte feriedage, som på fratrædelsestidspunktet ikke er optjent.